Wolff: "De traan op Lauda's gezicht zal me altijd bijblijven"

Jarenlang werkten Toto Wolff en Niki Lauda nauw met elkaar samen bij het team van Mercedes, waarvan beiden aandeelhouder waren. Het duo zorgde voor een stabiele fundering voor de renstal, waarbij eerstgenoemde de rol van teambaas vertolkt en Lauda als teamadviseur ('non-executive chairman') betrokken was.
Wolff koestert vele mooie herinneringen aan zijn tijd met Lauda. Zo probeerden de twee altijd samen terug te vliegen na afloop van races. Dat gebeurde onder meer na het winnen van de eerste titel in 2014.
"Toen ik aan mijn klus begon bij Mercedes vroeg ik aan Niki of hij ook wilde investeren in het team, maar dat hij wilde hij niet. Echter bood hij me wel aan dat ik altijd gratis met hem mee mocht vliegen naar de GP’s. Dat bracht één nadeel met zich mee: vaak kwam Niki de persconferentie ingelopen om te zeggen dat we moesten vertrekken. Dan moest ik er weer tussenuit", zegt de Oostenrijker met een glimlach tegenover het Italiaanse Autosprint.
"Het was geweldig om als een oud stelletje de wereld rond te reizen, dat is ook mijn meest emotionele herinnering aan Niki. Na afloop van de eerste gewonnen titel vlogen we namelijk ook samen naar huis. Daar zag ik eenmalig een emotionele Lauda."
Wolff vervolgt: "Hij zei me toen het volgende: 'Ik ken honderden mensen in mijn leven, Toto, maar ik heb nooit een echte vriend gehad. Als ik midden in de nacht met pech zou komen te staan kan ik heel veel mensen bellen, maar niemand zal me komen helpen. Niemand zou zelfs de telefoon opnemen, aangezien ik geen echte vriendschap heb met ze. Maar als ik zou mogen zeggen dat ik op zijn minst voor vijftig procent een échte vriend heb, dan denk ik dat ik mag zeggen dat jij dat bent, Toto.'"De Oostenrijker denkt daar nog geregeld aan, vooral tijdens Grand Prix-weekenden: "De traan op zijn gezicht zal ik nooit meer vergeten. Ook tijdens de raceweekenden hoefde ik Niki maar een appje te sturen en binnen één minuut vroeg hij me waar we elkaar zouden treffen. Wanneer we elkaar troffen en met elkaar in discussie gingen, waren we het zelfs vaak oneens, maar toch waren het prachtige momenten. We haalden het beste bij elkaar naar boven."

Top Headlines

Oudere Top Headlines